základními surovinami pro přípravu tohoto toustového chleba je pšeničná mouka, voda, pšeničné otruby, cereální sladová směs, dále se přidávají látky E481, E471, E170, E300, droždí, slunečnicový olej, pšeničná bílkovina a látky E200 a E 281.
z hlediska podílu vlákniny je na tom tento výrobek o něco lépe, než výrobky upečené jen z bílé mouky, ale na druhou stranu zde najdeme množství „éček“, které mohou mít nepříznivý vliv na náš organismus (takové látky ale mohou být i v jiném pečivu). Jídelníček by měl být celkově pestrý a zajišťovat tělu co nejvyšší podíl potravin, které obsahují kvalitní živiny a minimum přídatných látek (nejlépe žádné). V dnešní době je však velmi nesnadné (někdy i nemožné) a drahé sahat jen po těchto produktech, a proto se snažte jídelníček obměňovat a soustředit se alespoň na co nejpřirozenější volbu adekvátního výrobku (balený chléb – doma upečený čerstvý chléb, tavený sýr – čerstvý sýr, ochucený jogurt – přírodní jogurt + čerstvé ovoce, balená šunka – přírodní vepřový plátek nebo doma připravená šunka, rajčatový kečup – rajčatový protlak, atd.). Všechna obsažená „éčka“ by měla být bez nežádoucích účinků a jsou u nás povolená. E 281- propionan sodný ale dříve povolený nebyl a využíval se k léčbě plísňových onemocnění pokožky (nyní ho lze přidávat do chlebů s trvanlivostí nad sedm dní).
pokud nemáte dostatek času přes týden, můžete si „přírodní“ zásoby některých potravin chystat o víkendu a část zamrazit. Konzervace mražením je jeden z nejšetrnějších způsobů uchovávání potravin.


