chléb toustový pšeničný tmavý Penam
základními surovinami pro přípravu tohoto toustového chleba je pšeničná mouka, voda, pšeničné otruby, cereální sladová směs, dále se přidávají látky E481, E471, E170, E300, droždí, slunečnicový olej, pšeničná bílkovina a látky E200 a E 281.
z hlediska podílu vlákniny je na tom tento výrobek o něco lépe, než výrobky upečené jen z bílé mouky, ale na druhou stranu zde najdeme množství „éček“, které mohou mít nepříznivý vliv na náš organismus (takové látky ale mohou být i v jiném pečivu). Jídelníček by měl být celkově pestrý a zajišťovat tělu co nejvyšší podíl potravin, které obsahují kvalitní živiny a minimum přídatných látek (nejlépe žádné). V dnešní době je však velmi nesnadné (někdy i nemožné) a drahé sahat jen po těchto produktech, a proto se snažte jídelníček obměňovat a soustředit se alespoň na co nejpřirozenější volbu adekvátního výrobku (balený chléb – doma upečený čerstvý chléb, tavený sýr – čerstvý sýr, ochucený jogurt – přírodní jogurt + čerstvé ovoce, balená šunka – přírodní vepřový plátek nebo doma připravená šunka, rajčatový kečup – rajčatový protlak, atd.). Všechna obsažená „éčka“ by měla být bez nežádoucích účinků a jsou u nás povolená. E 281- propionan sodný ale dříve povolený nebyl a využíval se k léčbě plísňových onemocnění pokožky (nyní ho lze přidávat do chlebů s trvanlivostí nad sedm dní).
pokud nemáte dostatek času přes týden, můžete si „přírodní“ zásoby některých potravin chystat o víkendu a část zamrazit. Konzervace mražením je jeden z nejšetrnějších způsobů uchovávání potravin.