ciabatta
Ciabatta je italský bílý chléb, který se připravuje z pšeničné hladké či chlebové mouky, droždí a olivového oleje. Existuje však celá řada obměn a variací, jež vznikají přidáním dalších ingrediencí (oliv, rajčat, ...).
Bílé pečivo a chléb nejsou příliš vhodné pro naše zdraví. Obsahují méně výživných látek (vláknina, vitamíny, minerální látky, stopové prvky) než pečivo celozrnné. Právě absence vlákniny dělá z bílého pečiva zdroj prázdných kalorií, který nás ani příliš nezasytí a brzy zas budeme mít hlad.
Upečte si doma ciabattu z celozrnné mouky, sice bude chutnat trošku jinak než italský originál, ale vašemu tělu mnohem více prospěje. Doplňte pečivo i zdrojem kvalitních bílkovin, které zaženou pocit hladu na delší dobu. Nezapomínejte ani na čerstvou zeleninu, která obsahuje potřebné vitamíny a minerální látky. Zeleninu stačí jen omýt a nakrájet, nebo si můžete i připravit zeleninový salát.