cibule šalotka
Cibule šalotka, která se někdy přezdívá i 'posvátná cibulka', je zdrojem vitamínů A, B, C a minerálních látek (mangan, draslík, zinek, vápník, fosfor, sodík, síra, ...).
Šalotka je oblíbená, poněvadž na rozdíl od běžné cibule nezpůsobuje nadýmání. Kromě již zmíněných vitamínů a minerálů, zde najdete i pektiny a slizy. Cibule šalotka vám pomůže při bakteriálních onemocněních, virózách, příznivě ovlivní vaše trávení i stabilizuje hladinu cukru v krvi.
Tato menší aromatická cibule se výborně hodí k přípravě tradičního rizota, těstovin, polévek, salátu i pomazánek. Pokud máte zahrádku, tak si můžete tuto cibulku i sami snadno vypěstovat. Z jedné cibulky totiž vyroste několik dalších nových cibulek, díky tomu se i lidově nazývá 'množilka'. Výborné je, že se dá využít i zelená nať, například jako posypka na brambory.