čočka na kyselo
Čočka na kyselo je oblíbené jídlo, které se tradičně připravuje z vařené čočky, cibule a tuku (tradičně sádla). Na zahuštění se používá hladká mouka. K dochucení se přidává ocet, cukr, sůl i pepř.
Čočka je luštěnina, která z výživových látek nabízí především sacharidy a bílkoviny. Je dobrým zdrojem železa, jehož příjem je důležitý pro správnou krvetvorbu. Obsahuje opravdu velké množství vlákniny, a tak umí výborně čistit naše střeva.
Můžete vyzkoušet i náš recept na čočku na kyselo. Pokud vám čočka způsobuje trávící obtíže, tak ji zkuste předem namočit aspoň na 4 hodiny. Je ale možné ji nechat namočenou přes celou noc. Když čočku vaříte přidejte k ní bobkový list a několik kuliček nového koření, bude krásně voňavá i lépe stravitelná. Ideální je při vaření sbírat vzniklou pěnu. Pokud vám i přes všechna tato opatření čočka působí nadýmání nebo střevní obtíže, pak zkuste červenou čočku, která bývá velmi dobře snášena.