cuketa smažená
Cuketa smažená je rychle připravené jídlo, které vám pomůže spotřebovat letní přebytky ze zahrádky. Syrová cuketa obsahuje asi 90 % vody a je bohatá na vlákninu, vápník, hořčík a karoten. Hlavně ve slupce najdeme vitamíny A, E a B.
Cuketa umí výborně pomoci s očistou organismu a podpořit činnost ledvin, střev a srdce. Správně a šetrně upravená cuketa je vhodná i při redukčních dietách nebo cukrovce. Pomáhá při odkyselení organismu, působí proti stresu, zvyšuje imunitu a má antibakteriální účinky. Bohužel klasicky usmažená cuketa nám moc benefitů nepřinese. Místo smažení zkuste cuketu raději rychle orestovat nebo upéct v troubě.
Kupujte si spíše menší plody, protože mají více živin a mají i výraznější chuť. Cuketu není nutné vždy smažit, je také možné zapékat v troubě, přidat do rizota, bramboráků, různých placiček nebo z nich upéct i výbornou cuketovou čoko buchtu. Dokonce lze z cukety vykouzlit i zdravou cuketovou pizzu nebo špagety.