dalamánek celozrnný
Dalamánek celozrnný by měl obsahovat více vlákniny než ten z klasické bílé mouky. Vyrábí se z celozrnné pšeničné a žitné mouky (v různém poměru), vody a soli. Někdy se přidává také žitný kvas a kmín. Občas se k jeho přípravě používá i olivový olej nebo stabilizátory.
Žitná mouka zpravidla bývá výživnější než mouka pšeničná, protože má více minerálních látek. Vyšší obsah vlákniny nám zajistí lepší zasycení a tedy menší pocit hladu. Díky tomu můžeme celozrnný dalamánek využít ke zpestření našeho jídelníčku.
Vybírejte si kvalitní dalamánky z celozrnné mouky, které obsahují více vlákniny, vitamínů a minerálních látek. Pokud pečete dalamánky doma a použijete pouze žitnou mouku, můžete je připravit ve formě. Žito má menší obsah lepku než pšenice, a proto má menší soudržnost. Zkusit můžete také ovesné kváskové dalamánky, které jsou velmi chutné.