domácí borůvková marmeláda
Domácí borůvková marmeláda z výživového hlediska nabízí hlavně sacharidy. Kvalitní výrobek by měl obsahovat co nejvyšší podíl borůvek. Domácí džem se nejčastěji sladí cukrem, ale může být dochucen třeba hroznovou šťávou, medem, sirupem z agáve nebo jiným sladidlem.
Kvalitní domácí džem s vysokým podílem ovoce a jen malým množstvím přidaného cukru či jiného sladidla je možné zařadit do racionálního jídelníčku aktivních a štíhlých jedinců. Konzumaci nadměrného množství slazených produktů by se měli vyhýbat zejména osoby s diabetem, nadváhou či obezitou.
Od roku 2004 se jako „marmeláda“ může označovat pouze produkt z citrusových plodů, tudíž obecně zde hovoříme o výrobcích podobného typu - džemu, ovocné směsi a podobně. „Borůvková marmeláda“ v podstatě neexistuje. V domácích podmínkách si samozřejmě každá hospodyňka může na skleničky napsat cokoliv - zákon platí pro komerční sféru. Domácí borůvková marmeláda bude skvěle chutnat na lívancích a palačinkách.