kečup domácí
Kečup domácí je tvořen především rajčaty. Každá hospodyňka, která jej vyrábí, má svůj vlastni osvědčený recept a oblíbený mix koření k ochucení. Rajčata, která jsou základem této pochutiny, obsahují hodně vody a vlákniny. Najdeme v nich také lykopen. Kečup je tvořen převážně sacharidy.
Lykopen je velmi zdraví prospěšná látka, poněvadž snižuje riziko vzniku rakoviny děložního čípku, prostaty a infarktu. Pokud si kečup připravíte doma, tak se vyhnete přídatným látkám, zahušťovadlům a velkému množství přidaného cukru, které některé kupované výrobky obsahují. Domácí kečup připravený pouze z vyzrálých rajčat, který není doslazován cukrem, mohou konzumovat i osoby v redukčním režimu.
Kečup je nedílnou součástí některých jídel (těstoviny s omáčkou, pizza, lasagne, ...). Pokud si kečup vyrábíte doma, pak si kupte, co nejsladší a nejvíce vyzrálá rajčata. Bude-li se vám i tak zdát málo sladký, tak místo klasického cukru použijte alternativní zdravé sladilo ze stévie nebo čekanky.