domácí kváskový chléb pšenično žitno špaldový
Na domácí kváskový chléb pšenično žitno špaldový se používá žitná, pšeničná a špaldová mouka, kvásek, pitná voda, sůl a koření . Žito obsahuje velké množství sacharidů, největší zastoupení má škrob a celulóza. Obsahuje i hodně vlákniny a proteinů a málo lepku. Je dobrým zdrojem vitamínů a minerálů. Špalda je druh rozpadavé pšenice, obsahuje o trochu více dulůžitých látek než klasická pšenice, lepku ale obsahuje stejně.
Konzumace žita a špaldy pomáhá předcházet kardiovaskulárním onemocnění, pomáhá snižovat krevní tlak a působí jako prevence proti vzniku některých druhů rakoviny. Žito díky obsahu celulózy pomáhá při problémech s tvrdou stolicí.
Domácí kváskový chléb je mnohem levnější, vydrží déle česrtvý a i lépe chutná. Kvásek si můžeme vyrobit sami a nebo si ho často lidé mezi sebou vyměňují. Kvásek pak stačí přiživovat a budete ho mít stále dost.