domácí mramorová bábovka
Domácí mramorová bábovka patří mezi chutné a velmi hezké moučníky. Aby se dosáhlo krásného mramorování, tak je potřeba vytvořit dvě těsta, jedno světlé a druhé tmavé. Těsto se připravuje z klasické bílé mouky, cukru, vajec, oleje, mléka a kypřícího prášku. Pro lepší chuť se dále přidává vanilkový cukr, vanilkové aroma, skořice, muškátový oříšek nebo i citrónová kúra. Do tmavého těsta se navíc přidává kakao, ideálně holandského typu.
Sladké moučníky, mezi které patří i klasická mramorová bábovka, obsahují hlavně sacharidy, cukry a tuky. Pokud žijete aktivně, pravidelně sportujete nebo máte hodně pohybu v práci, tak vám kousek domácí bábovky neublíží. Vždy je důležité si hlídat množství, které sníme, abychom se nedostávali do kalorického nadbytku, který stojí za vznikem nadváhy.
I bábovku je možné upéct zdravějším způsobem. Stačí když místo klasické bílé mouky zvolíte mouku celozrnnou, která má více vlákniny i minerálních látek, a snížíte použité množství oleje a cukru. Dalším dobrým tipem je použít do těsta tvaroh nebo bílý jogurt, obojí zvýší podíl bílkovin. Z našich receptů můžete vyzkoušet zdravou fit bábovku, proteinovou banánovou nebo i celozrnnou s oříšky.