domácí štrůdl s jablky a ořechy
„štrůdl“ připravujeme z listového těsta (většinou polotovaru) nebo z domácího těsta různého druhu (pivní, octové, kynuté, z pomazánkového másla, ze zakysané smetany aj.). Závin se plní nejčastěji strouhanými či krájenými jablky, které se doplní cukrem, skořicí, rozinkami a ořechy. Jablka se mohou podsypávat strouhankou, kokosem nebo piškotovými drobky, aby se předešlo vytečení přebytečné šťávy z jablek při pečení. Závin se zabalí jako „nohavice“, potře se rozšlehaným vejcem a peče se do zlatova.
výhodou domácího jablečného závinu je obsah ovoce a ořechů. Je však otázkou, kolik která hospodyňka používá náplně na jaké množství těsta. Těsto je zpravidla zdrojem bílé mouky, někdy i nevhodných tuků.
zkuste upéct domácí štrůdl z celozrnného těsta, do kterého použijete kvalitní tuk – nejlépe v menším množství, než uvádí originální recept. Jablka většinou není třeba doslazovat, ale pokud máte kyselejší druh, můžete použít některé z alternativních sladidel (datlový sirup, obilný slad, stévii, med apod.) nebo sladší chuti dosáhnout zdvojením dávky rozinek.