dršťková polévka
Dršťková polévka se může připravovat rozličnými způsoby. Jednotlivé receptury na dršťkovou polévku se mohou značně lišit, čímž se bude lišit i obsah výsledného pokrmu. Základní suroviny pro tuto polévku by však měly být stejné. Určitě by zde neměly chybět dršťky (syrové nebo předvařené), cibule, tuk (sádlo), mouka a koření (majoránka, pepř, česnek, paprika, kmín), voda či vývar a sůl. Někdo přidává také kořenovou zeleninu či kostku masoxu.
Dršťkovou polévku by si měli dovolit pouze těžce fyzicky pracující, štíhlé osoby, které potřebují hodně energie. Tento pokrm zpravidla obsahuje mnoho tuku (cibulový základ, jíška, ...) a je vydatným zdrojem kalorií. Polévka je nevhodná pro redukční, diabetickou i šetřící dietu (dráždivé koření, mnoho tuku).
Dršťková polévka má své skalní příznivce i odpůrce, kteří ji nemohou ani cítit. Vegetariáni si mohou připravit 'falešnou dršťkovou polévku', kam místo žaludků použijí hlívu ústřičnou (či jiné houby).