džem průměr
džem je rosolovitá hmota s kousky ovoce nebo s celými drobnými plody. Vyrábí se z čerstvého, dobře vyzrálého ovoce, které se lisuje, vaří a sladí (většinou cukrem). Obvyklé množství cukru tvoří 1/3 až 4/5 obsahu (u průmyslově vyráběných džemů až 65 %).
kvalita jednotlivých výrobků se značně liší. Pokud je džem domácí a je připravován s menším podílem cukru, lze ho do jídelníčku občas zařadit. Lepší variantou je však rozumné množství džemu, kde je místo cukru přidána koncentrovaná hroznová či jablečná šťáva, třtinový cukr a jiné alternativy. Takový džem koupíte například v obchodech se zdravou výživou nebo v supermarketu u bio potravin. Nejvhodnější je ale samozřejmě používání čerstvého, nepřislazovaného ovoce.
kvalita džemu je zpravidla dána kvalitou a podílem ovocné složky. U některých průmyslově vyráběných džemů je z důvodů cenových tlaků podíl cukru daleko vyšší, než podíl ovocné složky. Někteří výrobci džemů deklarovaných jako jahodové či borůvkové nahrazují odpovídající ovoce levnějšími jablky a do výrobku přidávají dochucovadla. Proto se vždy vyplatí sledovat přesné složení výrobku.