fazolová polévka domácí
Fazolová polévka domácí Lze říci, že všechny receptury na tuto polévku obsahují fazole (na trhu je velmi mnoho druhů rozličných velikostí, tvarů i chutí), tuk, sůl, koření a další přísady, které mohou být opravdu variabilní (jíška, mléko, zakysaná smetana, šlehačka, brambory, zelenina, maso, uzeniny, sýr, toast, krutony aj.).
Vliv na zdraví se odvíjí od konkrétní receptury a způsobu přípravy pokrmu. Na fazolovou polévku existuje řada receptů, a proto může mít pokrm pokaždé jinou nutriční hodnotu. Pokud ji připravíte podle principů zdravé výživy, tedy s minimem tuku, bez přídavku uzenin a bez zahuštění moukou, pak se bude hodit i pro redukční dietu.
Oligosacharidy z fazolí způsobují plynatost, kterou lze zmírnit namáčením luštěniny (nejlépe přes noc), vařením v jiné vodě a přidáním vhodných bylinek či jiných přísad (saturejka, majoránka, řasa Kombu, ...). Fazolovou polévku solte až po tom, co je luštěnina měkká.