francouzská bageta
Francouzská bageta je bílé pšeničné křupavé pečivo, které k nám přišlo z Francie. Tradičně se peče z pšeničné proseté mouky, droždí, vlažné vody, cukru a soli.
Pečivo je především zdrojem sacharidů a vlákniny. Bílé pečivo z klasické pšeničné mouky bohužel obsahuje jen velmi málo vlákniny, a tak je lepší si vybírat pečivo celozrnné nebo grahamové. Právě vláknina nám pomáhá se lépe zasytit, přijmout méně kalorií a zároveň i pozitivně podpořit naše trávení a funkci našich střev.
Francouzská bageta je nejlepší čerstvá a ještě teplá. Výborně chutná s kousky sýra a sušené šunky, olivami nebo sušenými rajčaty. Lze ji také použít k rychlé přípravě jednohubek, stačí ji potřít oblíbenou pomazánkou (tuňáková, lososová, avokádová, celerová, sýrová s česnekem, syrečková, ...) a ozdobit plátky okurky, cherry račaty nebo olivami.