francouzská cibulová polévka (cibulačka) s krutóny
Francouzská cibulová polévka (cibulačka) s krutóny je velmi chutný a energeticky vydatný pokrm. Na francouzskou cibulačku existuje více receptur, které se mohou odlišovat. Základem polévky je restovaná cibule uvařená v silném hovězím, či drůbežím vývaru. Mezi další ingredience patří kvalitní sýr, opečené krutóny a další přísady, dle konkrétní receptury (smetana, bílé víno, uzenina, brambory, mouka, česnek, ...).
Francouzská cibulačka je polévka s vysokým zastoupením tuků, a proto se nehodí pro redukci hmotnosti. Navíc také obsahuje i navíc alkohol, který sice zlepšuje její chuť, ale také i zvyšuje kalorickou hodnotu. Bílé pečivo je zdrojem dalších kalorií navíc, avšak nám nedodá žádné vitamíny ani minerální látky.
Pokud držíte redukční dietu, dejte přednost méně vydatné cibulové polévce. Tedy takové, která neobsahuje smetanu, tučný sýr, uzeninu a víno (či jiný alkohol). Pro vyznavače nízkosacharidového stravování se nabízí varianta polévky bez pečiva a bez alkoholu (cibulová polévka Low Carb).