gnocchi vařené
Gnocchi vařené jsou oblíbená příloha, ale zároveň i mohou tvořit základ pro celé jídlo. Gnochi nejčastěji obsahují bramborové pyré, vodu, dehydratované bramborové vločky, pšeničnou mouku, bramborový škrob, sůl a další přídatné látky.
Bílá mouka nám do organismu mnoho výživných látek nedodá, přesto by konzumace noků neměla zdravému člověku uškodit. Máte-li problémy s váhou, pak gnocchi zařazujte do svého jídelníčku jen výjimečně a v rozumném množství. Lidé, kterým dělá trávení lepku problémy, by se této příloze měli zcela vyhýbat.
Pokud chcete mít jistotu, z čeho je pokrm vyrobený, připravte si domácí gnocchi raději doma sami. Stačí nám k tomu pár moučných brambor, mouka, vejce a sůl, ze kterých se vypracuje těsto a vytvarují noky. Uvařené gnocchi přidáváme jako přílohu k nejrůznějším omáčkám, zapékáme se sýrem, dají se i servírovat ke kachně nebo jiné drůbeži. Mohou také sloužit jako základ jídla, například je lze kombinovat s rajčaty, kuřecím masem a bazalkou, ricottou, tymiánem a restovanými hříbky, nebo žampiony, lučinou a špenátem.