grilovaná krkovice
Grilovaná krkovice patří mezi oblíbená letní letní jídla. Jedná se vepřové maso, které se ideálně den předem naloží do marinády, a pak se připravuje na grilu. Jedná se o pokrm bohatý na bílkoviny a tuky. Vepřová krkovice je bohatá na bílkoviny, draslík i vitamíny skupiny B.
Vepřová krkovice patří společně s bůčkem mezi tučné typy masa, a tak není vhodné ji zařazovat příliš často. Tučné vepřové maso má oproti jiným druhům mas vyšší energetickou hodnotu, a tak při nízkém energetickém výdeji podporuje zvětšování tukových zásob. Také může stát za zvýšenou hladinou cholesterolu, krevních tuků a přispět k onemocnění srdce a cév.
Jste-li v redukčním režimu, tak volte raději maso z libovější části prasete, tedy panenku, kýtu nebo pečeni. Zvolte také šetrnější kuchyňskou úpravu, dušení (vepřové maso pomalu dušené), vaření, pečení bez tuku nebo rychlé restování. Pozornost věnujte také příloze, nejlepší bude zelenina nebo zeleninový salát.