grilovaná kuřecí křídla
Grilovaná kuřecí křídla jsou oblíbená pochoutka každého grilování. Ve srovnání s jinými částmi kuřete mají kuřecí křídla nejvyšší obsah tuku a tedy i vyšší energetickou hodnotu. Obecně však platí, že maso z kuřete je výživné a lehce stravitelné. Dále má poměrně v rovnováze poměr nasycených i nenasycených mastných kyselin. Také obsahuje hodně bílkovin s velkým obsahem důležitých aminokyselin. Nachází zde minerální látky jako fosfor, hořčík, železo, vápník, draslík, selen, zinek nebo měď. Z vitamínů jsou zde zastoupeny ty ze skupiny B (například B3 a B6), a dále vitamín A, C, E nebo K.
Kvalitní kuřecí maso pomáhá regulovat hladinu krevního cukru a má schopnost snižovat riziko vzniku rakoviny. Konzumace kuřecího masa také zvyšuje účinnost imunitního systému a ovlivňuje správnou funkci našeho metabolismus. Obsažený fosfor podporuje zdraví našich zubů a kostí a má protizánětlivé účinky.
Vyhněte se předpřipravený polotovarům, které jsou již namarinované. Tyto marinády často obsahují řadu přídatných látek, soli a cukru. Navíc se ne pokaždé používá to nejlepší maso. Máte-li rádi grilovaná kuřecí křídla, pak si je namarinujte sami doma, a pak je pečte v troubě nebo na grilu pěkně dozlatova. Poněvadž je pokrm již poměrně kalorický, tak jako přílohu vyberte například barevný salát z quinoy nebo čerstvou zeleninu.