grilovaná zelenina (lilek, cuketa, papriky, lžička oleje a bylinky)
Grilovaná zelenina (lilek, cuketa, papriky, lžička oleje a bylinky) je oblíbená lehká příloha k masu a rybám. Z výživového hlediska nám nabízí především sacharidy a tuky.
Zelenina je skvělým zdrojem vlákniny a vitamínů, umí pomoci s detoxikací organismu a podporuje činnost našich střev. Samotná cuketa, paprika a lilek neobsahují příliš mnoho kalorií, energetickou hodnotu pokrmu navyšuje právě přidaný olej.
Paprika, cuketa a především lilek umí nasáknout poměrně hodně tuku, a tak s olejem zacházejte opatrně. Stačí když zeleninu lehce pokapete nebo postříkáte olejem ve spreji. Další možnost je i grilovaní na sucho, to ocení zejména osoby s potřebou redukce hmotnosti. Olej vybírejte co nejkvalitnější, výborný je například olivový, dýňový nebo sezamový. Grilovaná zelenina výborně chutná k pečeným rybám (losos, tuňák, treska, makrela, ...), kuřecímu, krůtímu i hovězímu steaku.