guláš z hovězí kližky
Guláš z hovězí kližky je tradiční hospodské jídlo. Je však určitě možné ho uvařit více způsoby. Správný guláš by měl obsahovat tolik cibule, co masa a měl by se připravovat na sádle a poctivě zahustit jíškou.
Jak postup přípravy napovídá, tak se jedná o kaloricky velmi vydatný pokrm s vysokým obsahem tuku. Ale když hovězí guláš připravíte z libového masa a jen na malém množství kvalitního tuku, tak se jednou za čas může využít jako zpestření jídelníčku a vašemu tělu neublíží. Kořeněná a pikantní jídla nejsou vhodná pro osoby, které mají šetřící dietu.
Guláš z hovězí kližky se tradičně podává s chlebem nebo s houskovým knedlíkem. Guláš ze závodní jídelny nebo z hospody obsahuje velmi často velké množství tuku, soli a koření, a proto je vhodnější jeho domácí příprava. Vyhněte se také předpřipraveným gulášům v konzervách, sklenicích nebo v prášcích, poněvadž obsahují často řadu zbytečných přídatných látek. Guláš můžete uvařit i ze zvěřiny nebo z jehněčího. Zajímavou a velmi chutnou alternativou je pak guláš z hlívy ústřičné, který je navíc i vhodný pro vegetariány a vegany.