hamburger hovězí
Hamburger hovězí je oblíbené jídlo, které nabízí témě každý stánek s rychlým občerstvením. Mleté maso, ze kterého se placičky připravují, obsahuje poměrně dost tuku (asi 1/5 hmotnosti masa), bílkoviny (o něco málo méně, než tuku) a malé množství sacharidů. Hamburger se většinou vkládá do rozříznuté bulky z bílé mouky, ve které nechybí majonéza (kečup, hořčice), zelenina (cibule, hlávkový salát, okurka, paprika, rajče) a někdy také sýr (tavený plátkový sýr či sýr typu ementál). K takto naplněné housce se někdy podávají ještě smažené hranolky, případně i tatarská či jiná studená omáčka.
Občerstvení typu fast food není vhodné konzumovat příliš často. Je zdrojem mnoha prázdných kalorií a obsahuje jen málo kvalitních živin. Často se také markantně liší kvalita těchto jídel. Nejlépe tedy uděláte pokud si tuto chuťovku připravíte doma.
Hamburger připravte z méně tučného masa (umelte si doma) a místo bílé bulky použijte celozrnné pečivo. Housku rozpečte, potřete malým množstvím kvalitní majonézy nebo pokapejte olivovým olejem, poklaďte zeleninou, přidejte maso, případně méně tučný sýr a pokrm servírujte se zeleninovým salátem (ideálně bez majonézového dresingu). Zajímavou alternativou je pak vegan burger z bílých fazolí.