hamburger z hovězího masa
Hamburger z hovězího masa obsahuje méně tuku než ten z vepřového. Ale i tak mleté maso, ze kterého se placičky připravují, obsahuje poměrně dost tuku (asi 1/5 hmotnosti masa), bílkoviny (o něco málo méně, než tuku) a malé množství sacharidů. Hamburger se většinou vkládá do rozříznuté bulky z bílé mouky, ve které nechybí majonéza (kečup, hořčice), zelenina (cibule, hlávkový salát, okurka, paprika, rajče apod.) a někdy také sýr (tavený plátkový sýr či sýr typu ementál). K takto naplněné housce se někdy podávají ještě smažené hranolky, případně i tatarská či jiná studená omáčka.
Občerstvení typu fast food není vhodné konzumovat příliš často. Je zdrojem mnoha prázdných kalorií a obsahuje jen málo kvalitních živin. To způsobuje, že po takové svačince, budeme mít brzy zase hlad. Tento jev je způsobem vysokým glykemickým indexem těchto potravin.
Hamburger si připravte doma z méně tučného masa (umelte si doma) a místo bílé bulky použijte celozrnné pečivo. Housku rozpečte, potřete malým množstvím kvalitní majonézy nebo pokapejte olivovým olejem, poklaďte zeleninou, přidejte maso, případně méně tučný sýr a pokrm servírujte se zeleninovým salátem (ideálně bez majonézového dresingu). Chcete-li zkusit bezmasou variantu, tak zkuste recept na vegan burger z bílých fazolí.