houbová omáčka
Houbová omáčka se připravuje různými způsoby, jedno však má vždy společné, a to houby. Má svou nezaměnitelnou chuť, která se liší podle konkrétního druhu hub (podoubáci, hřiby, kováři, lišky, babky, holubinky, ...). Houby je možné použít čerstvé, mražené i sušené.
Pokud se omáčka připravíte z kvalitních surovin a nebudete to přehánět s tukem (máslo, sádlo, olej, smetana, ...), pak se bude jednat o zdravý pokrm, který lze zařadit do zdravého stravování. Houby mohou pomoci s léčbou alergií, astmatu a dokonce i rakoviny. Sbírejte pouze houby, které bezpečně znáte a víte, že jsou jedlé. Nejedlé houby totiž mohou naopak způsobit vážné zdravotní potíže, otravu a v krajním případě i smrt.
Houbová omáčka má své skalní příznivce i zaryté odpůrce, záleží na tom, kdo má jak rád houby. Tato omáčka se výborně hodí jak k těstovinám, tak k rýži, nokům nebo k houskovým knedlíkům. Často se houbová omáčka připravuje v kombinaci s masem (kuřecím, krůtím, vepřovým, ...).