houbové rizoto
Houbové rizoto se připravuje dle různých receptur. Jeho základ však vždy tvoří rýže, houby a cibule. Zpravidla se dochucuje solí a černým pepřem. Nakonec se zdobí strouhaným sýrem nebo parmazánem.
Houbové rizoto lze uvařit jako lehké dietní jídlo, ale i jako tučný, velice energeticky bohatý pokrm. To platí zejména v případě, že do něj přidáváte hodně másla a tučné smetany. Máte-li raději krémovější rizoto, ale chcete, aby bylo méně tučné, pak použijte speciální italskou rýži arborio a místo smetany použijte sýr cottage.
Pokud držíte redukční dietu, připravte houbové rizoto bez smetany, tučných sýrů a dalšího tuku a doplňte jej raději libovým drůbežím masem a zeleninou. Pakliže v kuchyni rádi experimentujete, pak vyzkoušejte skvělé houbové risoto s ricottou a mozzarellou.