houska obyčejná
Houska je druh jemného pečiva vyrobený z bílé pšeničné mouky. Obvykle bývá posypána solí, kmínem, mákem či sezamem. Z nutričního hlediska nemá bílá obyčejná houska žádný zdravotní přínos (obsah vitamínů, minerálů nebo dalších látek je téměř nulový).
Houska, podobně jako rohlík, patří mezi naši každodenní stravu, i když našemu tělu nepřináší významnější látky. Bílé pečivo prudce zvyšuje hladinu glykémie, která posléze opět strmě klesá. Výsledkem je fakt, že po jeho konzumaci dostaneme dříve hlad. Proto se doporučuje konzumovat spíše pečivo celozrnné, žitné, dalamánky či chléb. Bílá houska je vhodná pro děti, které nemají ještě připravený organismus na konzumaci výhradně celozrnného pečiva. Vysoké množství vlákniny přetěžuje jejich nevyvinutý organismus. Toto bílé pečivo se uplatní i při šetřící dietě, kdy jsou celozrnné pečivo či chléb naopak kontraindikovány.
Housky si můžete upéct i doma. Na internetu najdete mnoho receptů pro jejich přípravu. Zpravidla takové housky vyjdou laciněji a vyhnete se konzumaci některých zbytečných přídatných látek. Pokud chcete zdravější alternativu upečte si podle našeho receptu celozrnné housky.