hrachová polévka bez mouky
Hrachová polévka bez mouky je odlehčená a zdravější varianta klasického pokrmu. Existuje na ní celá řada postupů, tak se její konkrétní výživové hodnoty mohou lišit. Základem je však vždy hrách, který může být jak zelený, tak žlutý nebo obojí. Dále se použivá cibule, česnek, majoránka, sůl, pepř a tuk (olej, sádlo, máslo, ...). V tomto pokrmu se nepoužívá klasická jíška, zápražka ani mouka na zahuštění. Dále se do pokrmu může přidávat maso, uzenina, smetana nebo šlehačka.
Konkrétní vliv na náš organismus se odvíjí dle použitých surovin. Pokud pokrm připravíte podle zásad zdravého životního stylu, vyhnete se nekvalitní uzenině, tučné slanině, špeku a šlehačce, pak lze hovořit o zdravé polévce. Samotný hrách je bohatý na vlákninu, která nás příjemně zasytí a podpoří správnou funkci našich střev. Hrách obsahuje vitamín C a cenné vitamíny ze skupiny B. Najdeme v něm také důležité minerální látky pro stavbu naších kostí a zubů - vápník, hořčík, draslík a fosfor. Hrách je luštěnina a pokrmy z něho mohou být pro osoby s citlivým trávením hůře stravitelné, a tak se nehodí do šetřící diety.
Pokud chcete mít pokrm rychleji hotový, tak používejte hrách půlený nebo můžete použít i ten z konzervy. K zahuštění polévky můžete využít rozmixovaný hrách nebo kořenovou zeleninu. Polévku si můžete připravit úplně jemnou jako krém nebo s hrubší konzistencí, záleží jen na tom jak moc ji rozmixujete. Polévkám z běžných jídelen a hospod se raději vyhýbejte, protože nevíte, co přesně obsahují. Často je v nich přidaná nekvalitní uzenina a hodně mouky a soli. Ke zdravé polévce si vyberte i zdravou přílohu, ideální je kvalitní celozrnné pečivo nebo čerstvý doma upečený žitný chléb.