husa pečená
Husa pečená se tradičně objevuje na svátečním svatomartinském menu. Patří k nejtučnějším druhů drůbeže, má ještě více tuku než kachna. Nejvíce tuku je soustředěno v kůži a těsně pod ní.
Jednou za rok nám pečená husa zajisté neublíží, ale pravidelná nebo příliš častá konzumace tučných jídel již vede k nabírání hmotnosti. Díky nadváze se pak zvyšuje i riziko dalších onemocnění. Množství tuku v pokrmu lze snížit, pokud nekonzumujete kůži a výpek.
Husa pečená se tradičně podává s variací knedlíků (bramborové, lázeňské, karlovarské nebo houskové) a dušeným červeným zelím. Jedná se tedy o velmi vydatné a dosti tučné a kalorické jídlo. Husa se často kupuje celá, z vnitřností se totiž připravuje klasická polévka zvaná 'husí kaldoun'. Z husích jater se také připravuje velmi chutná paštika.