jablečný štrúdl z listového těsta
Jablečný štrúdl z listového těsta je oblíbený sladký moučník, který je se připravuje z jablek, cukru a listového těsta. Často se dále přidávají hrozinky, vlašské ořechy, kokos, vanilkové nebo rumové aroma.
Z výživového hlediska zde dominují hlavně sacharidy a cukry, a dále tuky. Výsledné množství tuků se odvíjí i podle množství a druhu přidaných ořechů. Občasná a umírněná konzumace domácího štrúdlu zdravým aktivním jedincům, kteří nemají potíže se svou váhou, nijak neublíží. Nad konzumací laskomin a sladkého by se měli zamyslet hlavně osoby, které mají problémy s hmotností nebo s vysokým krevním cukrem.
Domácí štrúdl je zajisté lepší variantou moučníku než kupované zákusky, dorty nebo sušenky. Navíc pokud si tuto pochoutku připravujete sami, tak máte přesný přehled o množství cukru, které obsahuje. A pokud máte intoleranci lepku, pak je možné upéct i bezlepkovou i low carb verzi štrúdlu.