Jihočeská niva sýr s modrou plísní Madeta
Jihočeská niva sýr s modrou plísní Madeta je poloměkký zrající plnotučný sýr s modrou plísní. V jeho složení najdete mléko, jedlou sůl, mlékárenské kultury a ušlechtilou plíseň Penicillium roqueforti.
Niva je dosti tučný a velmi slaný sýr. Tato kombinace není vhodná pro redukční režim, poněvadž přemíra soli způsobuje zadržování vody v organismu a způsobuje tak otoky. Tučné plísňové sýry mají navíc vysokou kalorickou hodnotu, a tak i malý kousek sýra nám do jídelníčku přidá hodně tuku.
Jihočeská niva sýr s modrou plísní Madeta se s oblibou používá jak pro studenou, tak i pro teplou kuchyni. Lze z ní snadno připravit chutnou sýrovou omáčku na těstoviny nebo nivovou pomazánku. Často se používá také k zapékání (zapečené brambory, zapečené lilky, ...) nebo k přípravě toustů, tortill, omelety či pizzy.