kachna pečená
Klasická pečená kachna obsahuje vyšší podíl tuku než ostatní drůbež (kuře, krůta, ...). Nejvyšší podíl tuku se ukrývá v kůži a těsně pod ní. Maso se většinou podává s knedlíky (houskovými, bramborovými, špekovými, ...) a zelím připraveným na cibulce.
Častá konzumace tučných a těžkých jídel může vést k ukládání přebytečných kalorií ve formě tukových polštářků s následným vyšším rizikem přidružených onemocnění. Klasická pečená kachna se nehodí pro osoby, které se snaží redukovat svou hmotnost. Pokud nemáte potíže s hmotností a žijete převážně zdravým životním stylem (racionální strava, dostatečná sportovní aktivita), pečená kachna vám jednou za čas určitě neuškodí.
Na trhu je možné sehnat kachny, které jsou speciálně šlechtěné tak, aby měly nižší obsah tuku a naopak – vyšší podíl prsní partie. Koupíte-li celou kachnu i s droby, tak si z jater můžete zkusit připravit lahodnou kachní paštičku.