kakao holandského typu Marila
Kakao holandského typu Marila má snížený obsah tuku. To znamená, že obsah kakaového másla v sušině je kolem 10 - 12% hmotnosti. Dále výrobek obsahuje i regulátor kyselosti neboli uhličitan draselný. Kakaový prášek se vyrábí z kakaových bobů.
V kakau najdeme řadu cenných látek, vitamínů a minerálních látek. Tato potravina má povzbuzující účinek, snižuje únavu i horečku. Kakao je obecně známé svými protizánětlivými účinky. Pokud máte rádi kakaový nápoj, pak si ho připravte z kvalitního kakaa a polotučného (či nízkotučného mléka). Pokud držíte redukční dietu, pak tento nápoj již nedoslazujte nebo použijte některé ze zdravých nízkokalorických sladidel. Granulované nápoje často obsahují spoustu cukru a dalších umělých látek, a tak nejsou pro přípravu tohoto oblíbeného nápoje vhodné.
Ke zdravějšímu oslazení kakaa můžete použít kvalitní med, stévii, sirup z agáve, melasu nebo čekankový sirup. Všechna tato sladidla nabídnou vitamíny, minerály nebo i vlákninu. Kakaový prášek se často využívá i při pečení, všude tam, kde si přejeme mít čokoládovou chuť. V našich receptech najdete třeba zdravou a chutnou řepnou buchtu s čokoládou nebo tip na přípravu čokoládové pěny.