karbanátky (karbanátek)
Karbanátky (karbanátek) se připravují z mletého masa nejčastěji vepřového. Ale používá se i drůbeží a hovězí maso, nebo různé masové směsi. Často se přidávají i další přísady jako například starší pokrájené pečivo či strouhanka, mouka, vejce, uzenina, mléko, cibule, česnek a různé koření.
Karbanátky jsou energeticky vydatné jídlo, obzvláště pokud jsou smažené. Záleží tedy jen na vás, jak budou výsledné výživové hodnoty vypadat. Protože i tuto pochoutku je možné připravit dle zásad zdravé výživy. Chceme-li zdravější variantu, pak nepřidáváme uzeniny, sýry a špek. Karbanátky nesmažíme v oleji, ale pomalu pečeme v troubě 'na sucho'.
Vyhýbejte se polotovarům a předpřipraveným masovým směsím. Nejlepší je, když si zajdete do řeznictví, maso si sami vyberete a necháte namlít. Jako příloha se hodí vařené brambory nebo jen lehké zeleninové pyré (celerovo-brokolicové, dýňové, batátové, ...) nebo svěží zeleninový salát.