káva s mlékem s medem
Samotná káva neobsahuje téměř žádné kalorie, po přidání mléká a medu se její kalorická hodnota zvyšuje. Najdeme zde množství kofeinu, antioxidantů, vitamínů a minerálů. Obsahuje i bíkoviny, vlákninu, sacharidy, vitamíny a minerály.
Káva snižuje riziko vzniku diabetu 2.typu a jaterních onemocnění. Kofein podporuje mozkové funkce,zlepšuje náladu a zvyšuje bdělost. Nabuzuje metabolismus a termogenezi, proto tělo lépe spaluje kalorie. Káva snižuje i riziko vzniku Alzheimerovy, Parkinsonovy choroby a depresivních stavů. Nadměrné pití kávy ale může vyvolat nadýmání nebo pálení žáhy. Kofein může narušit spánek a zvýšit úzkost.
Nejlepší je do kávy použít nejtučnější mléko, protože poskytuje dostatečnou sladkost. Není proto potřeba tolik sladit nebo nemusíme sladit vůbec. Mimo kravského mléka může do kávy vyzkoušet i jiné druhy, např. mléko sójové, rýžové, ovesné, mandlové nebo kokosové. Pokud chceme hubnout, není vhodné sladit cukrem. I energie z medu nebo sirupu je srovnatelná s cukrem, použijte jiná náhradní sladidla, například stévii.