kečup jemný Euroshopper
základem kečupu je rajčatový protlak. Dále zde najdeme zpravidla větší množství cukru, ocet, sůl a koření. Většina výrobků obsahuje také mnoho přídatných látek, které mají zlepšit vlastnosti produktu (stabilizátory, zahušťovadla, konzervanty aj.).
kečup je bohatým zdrojem cukru a chemických látek (neplatí u všech výrobků), které jsou nevhodné pro naše zdraví. Pokud nemáte potíže s některou z obsažených látek v konkrétním výrobku (např. alergii) a netrpíte sklony k nadváze, nadváhou, obezitou, diabetem aj., můžete si občas pár lžiček kečupu dopřát. Přesto je ale třeba zdůraznit, že většina kupovaných jemných kečupů nemá příliš společného se zdravou životosprávou. Při redukční dietě na používání této přeslazené pochoutky raději zapomeňte.
místo kečupu používejte rajský protlak (seženete i produkty vyrobené pouze z rajčat a to v kvalitě bio). Použít lze také konzervovaná rajská jablíčka ve vlastní šťávě či neslazenou rajčatovou šťávu. Pokud trváte na použití kupovaného jemného kečupu, hleďte při jeho výběru na obsah rajčatového základu a nezapomeňte zkontrolovat další použité přísady.