kladenská pečeně
Na trh se dostávají produkty velmi rozdílné kvality. Obsah výsledné potraviny závisí na podílu, obsahu a kvalitě jednotlivých surovin a na technologickém postupu při jejich zpracování. Obecně lze říci, že kladenská pečeně obsahuje různý podíl vepřového masa, vodu a sůl. Většinou se přidávají i některé z dalších ingrediencí (různé stabilizátory, barviva, zahušťovadla, látky zvýrazňující chuť, živočišná bílkovina, cukr, ...). Někdy jsou při výrobě použity také geneticky modifikované složky.
Uzeniny jsou zpravidla bohatým zdrojem soli, a tak jsou nevhodné zejména pro osoby s hypertenzí. Obsahují také další nežádoucí látky, které mohou vyvolávat různé druhy potíží a alergií, a to zejména citlivějších jedinců, konzumujících tyto látky pravidelně a ve větších množstvích. Jednat se může například o nedostatek vápníku, alergie, hyperaktivitu, bolest hlavy, žaludeční nevolnost nebo i rakovinu.
Uzeniny konzumujte raději v menším množství a při výběru dbejte na to, aby obsahovaly vysoký podíl masa a co nejméně dalších látek. Pokud neznáte složení výrobku, raději se mu vyhněte. Vždy je lepší zvolit raději přírodně připravené maso (vepřový, hovězí či kuřecí plátek).