knedlík houskový domácí
Knedlík houskový domácí je oblíbená příloha k omáčkám a masu. Základem houskového knedlíku je bílá mouka a starší pečivo, které se promíchá s dalšími přísadami (mléko či voda, vejce nebo jen žloutky, droždí, sůl). Někdo přidává navíc i cukr, smetanu či bylinky.
Bílá mouka a pečivo, ze kterých se houskový knedlík připravuje, jsou chudé na vlákninu a výživné látky (minerály, vitamíny). Jedná se tedy o takzvané „prázdné kalorie“, které akorát bleskově zvýší hladinu cukru v krvi, aby se zase brzy strmě snížila. Potraviny způsobující tento efekt jsou zpravidla jednou z příčin vzniku nadváhy či obezity a s nimi spojených civilizačních onemocnění, kterým je například cukrovka. Pokud si již klasický knedlík dopřejete, doplňte ho raději méně tučnou omáčkou (rajčatovou, zeleninovou) a kvalitním libovým masem (hovězí, králičí, krůtí, kuřecí, ...) nebo jinou bílkovinou (Šmakoun, Robi maso, sójové maso).
Pokud chcete žít zdravěji, připravte si knedlíky z celozrnné mouky a celozrnného nebo chlebového pečiva. Možná, že si na novou chuť knedlíku budete zvykat déle, ale jistě vám nakonec zachutná a navíc uděláte službu svému tělu. Zajímavou alternativou je pak bezpochyby lowcarb knedlík, který je plný bílkovin a vlákniny.