knedlík karlovarský
Knedlík karlovarský je typický krásnou mozaikou, která je tvořena kostkami housek, rozšlehanými bílky s mlékem, moukou a zelenou petrželkou. Základem knedlíku jsou dozlatova upečené kostky z nakrájených housek. K dochucení se tradičně používá muškátový oříšek, čerstvá petrželová nať, pepř a sůl.
Knedlíky jsou zdrojem sacharidů a je možné jimi svátečně zpestřit jídelníček zdravých a aktivních osob, které mají vysoký energetický výdej. Nevhodné jsou pro osoby, které mají nadváhu nebo se snaží redukovat svou hmotnost. A to především když jsou podávány s tučnou smetanovou omáčkou nebo tučným masem s výpekem.
Knedlík karlovarský bývá dražší než obyčejný houskový knedlík. Je to dáno tím, že i jeho příprava je složitější. Aby byl knedlík, co nejlepší, tak je ideální ho ohřívat v páře. Hodí se výborně jako příloha k pečenému masu nebo různým omáčkám (svíčková, kuře na paprice, houbová, ...).