knedlík kynutý domácí
Knedlík kynutý domácí se připravuje z bílé mouky a staršího pečiva, tradičně housek. Vše se dohromady smísí mlékem či vodou, vejci nebo jen žloutky, droždím a solí. Je také možné přidat i cukr, smetanu nebo různé bylinky.
Obecně je známo, že bílá mouka a pečivo, které jsou základními surovinami pro přípravu knedlíku, jsou chudé na vlákninu a výživné látky (minerály, vitamíny). Nabízí nám tedy jen „prázdné kalorie“, jenž nám prudce zvýší hladinu cukru v krvi, která se zas ale rychle sníží. Příliš častá konzumace takových potravin patří mezi příčiny rozvoje nadváhy i obezity a s nimi spojenými civilizačními nemocemi, například cukrovkou. Chcete-li si i přesto kynutý knedlík dopřát, pak k němu zvolte méně tučnou omáčku například rajčatovou nebo zeleninovou. Doplnit ho můžete i kvalitním libovým masem (hovězí, králičí, krůtí, kuřecí, ...) nebo jinou bílkovinou (Šmakoun, Robi maso, sójové maso).
Jste-li příznivci zdravého stravování, pak vás potěší recept na ovesný knedlík s celozrnnou žitnou moukou. Tyto knedlíky sice chutnají odlišně, ale jejich složení vaše tělo určitě ocení. Pokud jste zastánci nízkosacharidového stravování, pak pro vás máme tip i na lowcab knedlík, který nabízí hodně vlákniny a bílkovin.