kobliha nugátová
Kobliha nugátová obsahuje hodně tuku i cukru, a tak má i vysokou kalorickou hodnotu. Jedná se o sladké kynuté pečivo, jehož základem je pšeničná mouka, cukr, vejce, sůl a ovocnou marmeládu. Pro lepší chuť se někdy i přidává i malé množství rumu či rumové aroma.
Vysoká kalorická hodnota koblih je dána tím, že se připravují smažením. Díky tomu není tato pochoutka vhodná pro osoby, které si přejí zhubnout nebo mají problémy s trávením mastných jídel. Obecně platí, že sladké a tučné pečivo neprospívá nikomu, je totiž chudé na vlákninu a na kvalitní živiny.
Tučné pečivo z bílé mouky nahraďte domácím celozrnným koláčem (koláč z mrkve, z červené řepy, ...). Nebo si připravte sladkou obilnou kaši či jogurt s domácí granolou a čerstvým ovocem. Svému zdraví uděláte obrovskou službu.