koláčky linecké
linecké koláčky se vyrábí z lineckého těsta a jsou slepovány marmeládou. Některé rodiny koláčky ještě polévají čokoládou nebo jejich povrch sypou cukrem či cukrovým zdobením. Klasické linecké těsto se vyrábí z bílé pšeničné mouky, másla, cukru a vajec (nebo jen žloutků). Někdo přidává také vanilkový cukr a kůru z citrónu.
tato oblíbená sladkost má vysoký obsah cukru a tuku a je tedy velmi energeticky bohatá. Navíc je zdrojem pouze prázdných kalorií (našemu organismu nedodá žádné kvalitní živiny, jako jsou například vitamíny a minerální látky). Častá konzumace příliš tučných a energeticky bohatých pokrmů (či pochutin), může vést k ukládání tělesného tuku a následnému vzniku nadváhy či obezity, která je predisponujícím faktorem pro vývoj dalších civilizačních onemocnění. Ohroženy jsou zejména osoby se sedavým způsobem života.
upečte si méně sladký a méně tučný moučník s obsahem kvalitních bílkovin (bílkoviny zajistí nižší glykemický index moučníku, a tak budete déle syti). Místo klasické mouky zvolte mouku celozrnnou. Na internetu nebo v moderních kuchařských knihách je k dispozici velké množství receptů, které se vám mohou stát inspirací.