Korbáčik neuzený
Korbáčik neuzený je polotvrdý, nezrající, pařený a dosti slaný sýr. Ze základních makroživin se zde vyskytují bílkoviny v kombinaci s tuky, sacharidy jsou zde zastoupeny minimálně.
Poněvadž se jedná o mléčný výrobek, tak zde z minerálních látek najdeme především vápník. Jedná se o důležitou minerální látku, která se přirozeně vyskytuje v našich kostech a zubech. Její příjem je důležitý pro jejich zdraví a pevnost, při nedostatku vápníků se totiž může rozvinou osteoporóza (řídnutí kostí).
Korbáčik neuzený se často přidává do různých sýrových mís nebo talířů, které se připravují na různé firemní rauty nebo rodinné oslavy. Ale není ani výjimkou, že se konzumují doma místo sýru, klasicky s pečivem (rohlíky, dalamánky, houskami, ...). Korbáčiky jsou na trhu k dostání v různých variantách, lze zakoupit i například česnekové, bylinkové nebo různě kořeněné.