kornbageta
Kornbageta se nejčastěji peče z pšeničné mouky a obsahuje různá semínka (lněná, sezamová, slunečnicová, ...). Někdy se také přidávají i další látky, aromata nebo barviva.
Poněvadž se jedná o pečivo, tak ze základních makroživin zde dominují hlavně sacharidy. Celozrnné pečivo obsahuje více vlákniny než obyčejné bílé, a je tedy vhodnější pro redukční režim, poněvadž nás mnohem lépe zasytí. Pro malé děti se ale více hodí obyčejné bílé pečivo, poněvadž jejich zažívání ještě není plně rozvinuté.
Kornbageta je skvělá nejen na snídani, ale i pro přípravu svačiny do práce i do školy. Můžete ji naplnit dle své chuti, můžete použít šunku, méně tučný sýr, domácí pomazánku (fazolová, avokádová, tuňáková, česneková, ...) nebo vařená vejce. Dozdobit lze plátky okurky, lístky rukoly, bazalky nebo špenátu.