krupice pšeničná jemná
Krupice pšeničná jemná je zdrojem škrobů a rychlých sacharidů. Poněvadž se vyrábí z pšenice, tak obsahuje lepek. Jedná se o potravinu s vysokým glykemickým indexem.
I pšeničná krupice obsahuje vitamíny B, E, PP a minerální látky jako fosfor, železo. Avšak jejich hodnoty jsou mnohem nižší než v klasických obilných zrnech. V pšeničné krupici se nachází i fytin, což je látka, která narušuje vstřebávání vápníku a vitaminu D. Kvůli obsahu lepku se tato potravina nehodí pro osoby, které jsou na něj alergičtí. Dále tato potravina není vhodná pro redukční režim (vysoký glykemický index, vysoká kalorická hodnota, ...).
Asi nejznámější použití jemné pšeničné krupice je k přípravě krupicové kaše, sladkého pokrmu pro děti. Při pečení a vaření má však i další možnosti využití, hodí se k přípravě štrúdlu, pizzy i celerových placiček.