krutony
Krutony jsou opečené kousky pečiva nebo chleba, které se nejčastěji využívají jako posypka do polévky. Krutony je možné opražit jak na sucho, tak i opéct na tuku.
Podle způsobu přípravy krutonů se pak odvíjí jejich účinek na naše zdraví. Pokud je připravíte na sucho na pánvi a z celozrnného pečiva nebo chleba, pak budou dobrým zdrojem vlákniny a sacharidů. Ale jestli je budete smažit s velkým množstvím oleje nebo sádla, pak se již o zdravém pokrmu mluvit nedá. Krutony totiž nasáknou velké množství tuku a budou tak kalorickou bombou.
Krutony v polévce mohou sloužit místo pečiva nebo místo zavářky, nudlí nebo noků. Dýňová polévka s žitnými krutony je nejen výborná, ale také velmi dobře zasytí. Pokud trpíte intolerancí lepku, pak je možné připravit i bezlepkové krutony, pokud využijete starší bezlepkové pečivo.