kulajda domácí
Kulajda domácí je oblíbená hustá polévka, která pochází z jižních Čech. Na tuto polévku má každá hospodyňka svůj osvědčený recept. Jednotlivé receptury se mohou v určitých bodech rozcházet – ať již po stránce výběru některých surovin, tak pracovním postupem přípravy pokrmu.
Klasická kulajda je velmi vydatný a sytý pokrm, který má i dost kalorií. Je tedy možné tuto polévku konzumovat i jako hlavní chod. Při redukční dietě volte raději polévku typu vývar nebo lehký zeleninový krém, který neobsahuje velké množství tuku a není zahuštěn moukou nebo jíškou.
Pokud si přejete zhubnout, tak zkuste polévku odlehčit a některé její složky nahradit méně vydatnými. Například smetanu ke šlehání lze nahradit jogurtem či zakysanou smetanou, klasickou jíšku pak najemno nastrouhanou bramborou. Další možností je zkusit například krkonošské kyselo, které neobsahuje klasickou jíšku ani smetanu.