kulajda polévka
Kulajda polévka je typická je pro svoji vysokou hustotu, bílou barvu a charakteristickou chuť. Jedná se o jihočeskou polévku, která se skládá z vody, smetany, koření, hub, vajíčka, kopru a brambor. Na tuto polévku však neexistuje přesný jednotný recept, který by byl univerzální. Vyskytuje se mnoho variant, které se odlišují kořením a dalšími přísadami přidávanými do polévky. Občas se kulajda pro svoji sytost podává jako samostatný hlavní chod.
Jde o velmi vydatný a sytý pokrm, který je vhodný spíše pro štíhlé jedince nebo osoby s vysokým energetickým výdejem. Při redukční dietě volte raději polévku typu vývar nebo lehký zeleninový krém, který neobsahuje velké množství tuku a není zahuštěn moukou nebo jíškou.
Zkuste polévku odlehčit a některé vydatné složky nahradit méně vydatnými, například smetanu ke šlehání lze nahradit jogurtem či zakysanou smetanou, klasickou jíšku pak najemno nastrouhanou bramborou. Další možností je zkusit jiný podobný typ polévky, který ale neobsahuje klasickou jíšku ani smetanu, například krkonošské kyselo.