kuřecí čína se zeleninou
Kuřecí čína se zeleninou je rychle hotový pokrm, který obsahuje jak bílkoviny, tak i vlákninu. Přesné výše jednotlivých makroživin závisí na konkrétním způsobu přípravy tohoto pokrmu. Obecně se ale používá olej k orestování nebo osmažení masa, kuřecí maso, zelenina čerstvá i mražená a koření dle chuti.
Kuřecí maso je zdrojem živočišných bílkovin, a zároveň neobsahuje tolik tuku jako maso vepřové nebo hovězí. Jedná se tedy o potravinu, která patří do zdravého životního stylu. Pokud je kuřecí čína se zeleninou připravena dle zásad zdravé výživy, tedy s malý množstvím kvalitního tuku, z libového kuřecího masa a z velkého množství zeleniny, pak se její konzumace může doporučit. Vyhněte se polotovarům a jídlům z rychlých občerstvení a bister, které obsahují velké množství soli a přepáleného tuku.
Kuřecí čína se zeleninou se nejčastěji podává s rýží nebo s čínskými nudlemi rýžové, skleněné, pšeničné, ...). Ale možné jsou i jiné kombinace, pokud rádi experimentujete, tak můžete zkusit pohanku, bulgur nebo jinou vařenou obilninu. Výhodou je, že tento pokrm lze připravit i zcela bez lepku, a tak si na něm mohou pochutnat i celiaci.