kuřecí polévka domácí (se zeleninou, masem a nudlemi)
Kuřecí polévka domácí (se zeleninou, masem a nudlemi) se připravuje různými způsoby, protože každá hospodyňka mí svůj osvědčený recept. Obsah potraviny závisí na konkrétním postupu přípravy polévky a na volbě jednotlivých ingrediencí (poměr a kvalita). V praxi se můžeme setkat s kuřecím vývarem či bílou kuřecí polévkou, která by se měla z kuřecího vývaru připravovat, zahušťovat jíškou a zjemňovat (máslem, smetanou, ...). Většinou se přidává i některá z zavářek (nudle, nočky, strouhání, kapání, různé knedlíčky, smažená žemle, ...).
Vliv polévky na naše zdraví bude záviset na volbě jednotlivých ingrediencí a pracovním postupu přípravy pokrmu. Pokud držíte redukční dietu a máte chuť na kuřecí polévku, dopřejte si raději vývar. Ten má nižší energetickou hodnotu a podporuje zdravé trávení. Zahuštěné polévky jsou naopak nevhodné, obsahují více tuku a kalorií.
Jestliže upřednostňujete opravdu silný vývar, vkládejte maso již do studené vody. Pokud ale dáváte přednost šťavnatému masu, vhazujte jej až do vody vroucí, maso se zatáhne a nepustí tolik chuti do tekutiny. Držíte-li redukční dietu, použijte k přípravě kuřecí polévky větší množství zeleniny a po dokončení pokrmu seberte z povrchu polévky viditelný tuk.