kuřecí rizoto se zeleninou a sýrem
základem pokrmu je rýže, do které se přidává čerstvá, mražená či sterilovaná zelenina, kuřecí maso různé kvality a sýr (u nás se nejčastěji používá sýr eidamského typu). Pokrm se připravuje na cibulovém základu, ale jsou i rodiny, které od tohoto kroku upouštějí.
kuřecí rizoto se sýrem připravené podle zásad zdravé výživy je plnohodnotným jídlem, které lze doporučit pro zdravý životní styl i redukční dietu. Pokud připravíte tento pokrm odpovídajícím způsobem (bez cibulového základu a jen z lehce stravitelné zeleniny), může se objevit i na jídelníčku pacientů s dietou šetřící. Rýže je přirozeně bezlepková potravina, a proto si pokrm mohou dopřát i celiaci.
rizoto lze připravit i „na červeno“, kdy do cibulového základu zarestujete rajčatový protlak. Je to příjemná obměna. Experimenovat lze i s druhy zeleniny, koření či sýra. Aby bylo rizoto pestřejší a výživnější, vyzkoušejte klasickou rýži zkombinovat s „rýží“ divokou.